0

Hvilken badmintonracket passer for meg?

Tommelfingerregel; du skal vokse med racketen.

Det betyr at når du er nybegynner så trenger du en nybegynnerracket, og etter hvert som teknikken og interessen øker så kan du velge en mer avansert racket. 

Det viktigste du må vite om når du skal velge racket er:

 

1. Vekt

2. Stivhetsgrad

3. Balanse punkt

 

1. Vekt

Vekt har betydning for hvor raskt du kan bevege racketen og dermed den maksimale hurtighet du kan treffe ballen med. Dette er avhengig av ditt nivå og din teknikk. Man kan tro at en lett racket vil være det smarteste, men det er ikke så enkelt. Når en racket gjøres lettere, reduseres styrken og stabiliteten. Tyngre racketer gir mer kontroll og fart dersom du har god teknikk, og passer derfor for spillere på høyere nivå.

 

Hovedregel:

Lettere Racket: Er ideell for nybegynnere og hobbyspillere som ikke er så teknisk gode fordi;

  • De er lettere å manøvrere gjennom luften, gir raskere hastighet og er lettere å kontrollere.
  • Det gir også minst belastning på arm og skuldre og reduserer dermed sjansen for skader.

Tyngre Racket: Passer for viderekommende med god teknikk fordi;

  • Spillere utnytter sin gode teknikk og svinghastighet for å få høyere hastighet og ekstra kraft på ballen.

I tillegg har vekt betydning dersom du er singlespiller eller doublespiller. Singlespillere vil ofte velge stabilitet, noe som innebærer at racketen da veier litt mer og dermed får en liten reduksjon i hastighet. Er du doublespiller som spiller defensivt og står mye foran, er lav vekt viktig for å øke hastigheten i slagene. I mix og double vil personen som står bak ofte velge en litt tyngre racket. Selv om man i double skal rotere frem og tilbake, vil man likevel se at parene ofte har en spiller som fortrinnsvis ønsker å stå bak.

 

2. Stivhetsgrad

Racketene er enten ekstra stive, stive, medium stive eller myke.

Det som er avgjørende for hvilken fleksibilitet du skal velge, avhenger av din svinghastighet (din hånds-/din arms hastighet når du treffer ballen). Jo større svinghastighet du kan prestere, jo stivere racket kan du velge. Hvis du er nybegynner vil du ha mer nytte av en fleksibel racket som hjelper deg med å få fart og kraft i slaget.

 

Stive skaft: vil bøye seg og rette seg ut igjen veldig raskt. Det gir rask respons, nøyaktighet og god kontroll som er viktig for en toppspiller. Stive skaft krever god teknikk med stor svinghastighet og eksplosivt håndledd for å få ekstra fart på ballen. Hvis du ikke har svinghastigheten vil det ha motsatt effekt, racketen vil ikke bøye seg, og du mister farten.

Her finner du en oversikt over stive racketer: 

Stive Racketer

 

Medium stive skaft: er mykere og gir deg mer drahjelp i slaget da du får en ekstra flex. Medium stive er bra for deg som ønsker å utvikle deg videre som spiller, men trenger litt ekstra dra hjelp i slaget og som kanskje er litt for sein i fotarbeidet. Spiller du badminton regelmessig og ønsker å utvikle deg videre, kan det være lurt å velge en medium stiv racket.

Medium Stive Racketer

 

Fleksibelt skaft: en mykere racket bøyer seg veldig lett, noe som gir deg ekstra kraft i slaget. Men den vil bruke lengre tid på å rette seg ut igjen som gjør at du mister litt av kontrollen.  Når de utvikler seg og ønsker mer kontroll kan spilleren gå over til en medium stiv racket.

Fleksible Racketer

 

For toppspillere med stor svinghastighet og eksplosivt håndledd vil stor fleksibilitet bety at de treffer ballen mens skaftet fortsatt er på vei til å rette seg ut, og dermed taper de masse power i slaget. Toppspillere skal derfor ikke ha fleksibelt skaft da det gir mindre respons og kontroll

 

3. Balansepunkt

Det er punktet på skaftet, hvor racketen er i balanse (den vipper verken opp eller ned), målt fra håndtaket, uten strenger og med originalt grep. Merk at balansepunkt påvirkes av overgrip og tykkelse på streng.  

Hodelette (285-290 mm) racketer gir raskere sving men ikke lengde eller kraft i slaget. De er bra i forsvarsspill (opphenting av smash) og nettspill. Mest brukt blant doublespillere og mosjonister som spiller mest double. Brukes også av de singlespillere som har særdeles god svinghastighet og teknikk (plassering på nettet, finger- og håndleddsmaskeringer, flick smash mm.) og som ikke er avhengig av den kraften en hodetung racket gir.

Medium (290-295 mm) balanserte racketer passer for de fleste. De er en mellomting mellom hodetunge og hodelette racketer. Nok vekt til å genere kraft og gode slag. Lette nok til å gi kontroll og god opphenting av smash og til nettspill. En allround racket som passer til de fleste spilletyper og nivå.  

Hodetunge (300 mm) racketer har ofte høyere vekt som øker energien du kan overføre til slaget for å få kraftfulle smash og clear. Hodetunge gir mer lengde i slaget, men avhenger av god teknikk og du kan ofte blir fortere sliten i armen og håndledd. Den vil være tyngre å få fra defensiv til offensiv posisjon. Foretrukket av offensive singelspillere og offensive doublespillere som står mest bak på banen. Men offensive doublespillere velger ofte en lettere vekt på racketen med tyngdepunktet lengre fremme.

 

Er du i tvil er det alltid trygt å velge medium stiv racket med medium balansepunkt.